manuele therapie

Instituut voor fysiotherapie &

manuele therapie Hilversum

 

Valkenhoflaan 2a

1211 JC Hilversum

035-6246037 / 6240227

info@instituutvoorfysiotherapie.nl

Manuele therapie

 

 

Wat is manuele therapie?

Een manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de nek en rug en de gewrichten van de armen en benen.

 

Behalve dat manuele therapie geschikt is bij het verminderen van pijnklachten aan gewrichten, is het ook geschikt om de bewegelijkheid van een of meerdere gewrichten te verbeteren.

Het omgekeerde is echter ook mogelijk: Wanneer gewrichten een te grote beweeglijkheid hebben, kan dit leiden tot instabiliteit en pijnklachten.

Met specifieke trainingsadviezen kan de manueel therapeut leren hoe de gewrichten door middel van een verbeterde spierfunctie stabieler worden gemaakt.

 

Veel voorkomende klachten die behandeld kunnen worden door een manueel therapeut zijn:

 

- Hoofd en nekpijn, in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.

 

- Nek en schouderklachten met uitstralende pijn tot in de armen en handen.

 

- Klachten van de borstwervels in combinatie met de ribben.

 

- Lage rugklachten met eventueel uitstralende pijn naar de benen.

 

- Bepaalde vormen van duizeligheid.

 

Werkwijze:

De manueeltherapeut maakt d.m.v. gedifferentieerde bewegingen een analyse van de gewrichten en gewrichtssystemen van de wervelkolom en de ledematen. Daarbij onderzoekt hij/zij ook de bijbehorende spieren en zenuwen welke verantwoordelijk zijn voor het besturen van deze gewrichten. D.m.v. subtiele bewegingen tracht hij functiestoornissen op te sporen, welke met behulp van manueel-therapeutische handgrepen hersteld of verbeterd kunnen worden.

 

De handgrepen kunnen gedoseerde, sturende bewegingen zijn ter mobilisatie of oscillerende technieken (kleine, repeterende bewegingen) aan de diverse botstukken waar een gewricht uit bestaat. Hierbij wordt de doorbloeding van de betreffende gewrichten en aangrenzende structuren verbeterd.

 

Verder maakt de manueel therapeut gebruik van manipulaties waarbij met een snelle beweging de mobiliteit in het gewricht hersteld of verbeterd wordt. Deze manipulaties gaan vaak gepaard met een kappend /krakend geluid, in de volksmond “kraken” genoemd. Dit zogenaamde kraken is, mits in goede handen (!), zonder enig gevaar en berust op een tijdelijke verandering van de gewrichtsvloeistof.

 

Na manueel-therapeutische behandeling is het vaak zinvol nog enige tijd d.m.v. gerichte oefentherapie de herwonnen gewrichtsfuncties verder te optimaliseren. Daarmee wordt ook de kans op recidieven verkleind.

 

 

U kunt een afspraak maken met een van onze manueel therapeuten:

Peter Lunacek of Yvonne Lunacek, via één van de volgende telefoonnummers:

 

035-6240227 of 035-6246037

 

Voor het maken van nieuwe afspraken vinden wij het prettig als u 's ochtends tussen 8.00 uur en 11.30 uur belt.

 

Maar u kunt natuurliik ook een email sturen naar:

 

info@instituut voor fysiotherapie.nl

dagelijks bereikbaar op:

035-6246037 / 6240227

© All Rights Reserved

Carla Redegeld, 2017