wat is...

Wat is....

FNS (functioneel neurologische stoornis)

Als mensen computers zouden zijn, zou het probleem bij FNS te vergelijken zijn met een software probleem. De hardware is in orde - maar de werking is aangetast.  

Bij andere neurologische ziekten kunnen we op gewone hersenscans zien wat het probleem is, bijvoorbeeld bij een infarct of een tumor. Patiënten met FNS hebben geen schade in het zenuwstelsel en dus is het niet verrassend dat er ook geen veranderingen zijn te zien op een gewone hersenscan. In plaats daarvan is er een probleem in het functioneren van het zenuwstelsel, de werking is veranderd.

Patiënten met FNS hebben vaak klachten zoals: Stoornissen in gevoel, vermoeidheid, spier-zwakte of trillingen in armen of benen. Veel patiënten merken ook dat hun energieniveau wisselt, net zoals de vermoeidheid. De ene dag gaat beter dan de andere. Op goede dagen probeer je zoveel mogelijk te doen. Zelfs probeer je activiteiten in te halen van dagen dat het minder goed ging. Hierdoor verergeren de symptomen. Het voelt alsof je weer terug bent bij af. Dat werkt niet motiverend. Waarschijnlijk komt het erop neer dat je op goede dagen teveel doet, en op mindere dagen te weinig. Dit is een bekend verschijnsel bij patiënten die revalideren. Gespecialiseerde fysiotherapie kan je helpen in deze situaties. Wij kunnen een beweegprogramma opstellen wat ervoor zorgt dat er langzaam en stapsgewijs een stijgende lijn in de verbetering ontstaat.


Zowel Yvon als Carla zijn geschoold in de behandeling van FNS. Carla is sinds 2012 lid van de multidisciplinaire werkgroep FNS, bestaande uit neurologen, psychologen, fysiotherapeuten en oefentherapeuten die 1x per 6 weken samenkomen voor casusbeprekingen. 


Kijk voor meer informatie op de site van de stichting FNS: https://www.stichtingfns.nl/

Claudicatio (etalagebenen)

Claudicatio Intermittens, ook wel 'etalagebenen' genoemd, is een symptoom van perifeer arterieel vaatlijden. Het wordt veroorzaakt doordat het bloed in de bloedvaten niet goed kan doorstromen. De spieren in uw benen krijgen te weinig zuurstof. Het gevolg is pijn of een onaangenaam gevoel in de benen (kramp, branderig, beklemmend gevoel) na een stukje lopen. De klachten  verdwijnen weer als u stil gaat staan.

Looptraining is een goede manier om het vaatlijden te verlichten. Het is aangetoond dat de loopafstand toeneemt als u probeert iedere keer dat u gaat lopen, door de pijn heen te lopen. Het lichaam maakt dan nieuwe vaatjes aan, waardoor de spieren voldoende zuurstof krijgen en u minder snel kramp of pijn krijgt. 

U kunt bij ons een looptrainingsprogramma volgen onder begeleiding van onze gespecialiseerde fysiotherapeut Carla Redegeld. Zij is lid van 'Chronisch zorgnet'

Manuele therapie

Een manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en gewrichten van armen en benen.

Behalve dat manuele therapie geschikt is bij het verminderen van pijnklachten aan gewrichten is het ook geschikt om de bewegelijkheid van een of meerdere gewrichten te verbeteren.

Het omgekeerde is echter ook mogelijk: Wanneer gewrichten een te grote beweeglijkheid hebben, kan dit leiden tot instabiliteit en pijnklachten. Met specifieke trainingsadviezen kan de manueel therapeut leren hoe de gewrichten door middel van een verbeterde spierfunctie stabieler worden gemaakt.

Veel voorkomende klachten die behandeld kunnen worden door een manueel therapeut zijn:

-Hoofd en nekpijn, in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.

-Nek en schouderklachten met uitstralende pijn tot in de armen en handen.

-Klachten van de borstwervels in combinatie met de ribben.

-Lage rugklachten met eventueel uitstralende pijn naar de benen.

-Heup artrose.

-Bepaalde vormen van duizeligheid.   


Maak voor manuele therapie een afspraak met Yvonne Lunacek, tel: 035-6240227